Historie Stal Groenenbroek


Eindelijk tijd voor een intensieve fokkerij


Wilmine en Mit op de wijding

De stammoeders van 't Groenenbroek

Van zodra de landbouwwerkzaamheden wat tijd vrij laten, neemt Frans terug zijn jeugdliefde op. In 1978 koopt hij bij Jozef Lisart in Braine-le-Comte de donkere bruinschimmel Wilmine de la Pasquiert. Deze jaarling uit de bekende Henegouwse stal wordt de basismerrie van de nieuwe stamboekfokkerij die Frans wil uitbouwen. In 1983 krijgt Wilmine versterking met het veulen Mit van de Lindehoeve, gefokt door Jos Van Dijck in 1982. Deze twee schitterende merries vormen de stammoeders van de stal van 't Groenenbroek.

Wilmine de la Pasquiert

Wilmine in 1982 Wilmine de la Pasquiert is gefokt in de stal de la Pasquiert, een fokkerij die nauw verwant is aan die andere succesvolle stal uit Braine-le-Comte, Salmonsart. Wilmine is een dochter van Sultane de la Pasquiert en Hardi van 't Geushof. Via haar inteelt-moeder bezit ze het 'blauwe' bloed van de Salmonsarts: haar vader is Laurat de Salmonsart, een zoon van de nationaal kampioen 1963 Emir de Salmonsart, op zijn beurt een afstammeling van de zeer gekende raceur Quo Vadis des Voles, beste stamhengst van '57, en de mooie bruine Ursule de Salmonsart, de beste fokmerrie van de jaren vijftig. Ook in de vaderlijn van Wilmine zit er heel wat kampioenenbloed met de blauwschimmel Hardi van 't Geushof, kampioen 1977, Buffalo de Romie, kampioen 1966 en Marquis du Coq, kampioen 1967. Daarnaast behoren ook de twee uitstekende kweekmerries Daisy ten Torre en Tulipe de Forestaille tot haar voorouders.


Fabiola op de nationale in 1983

Fokresultaten Wilmine

Met zo'n schitterende origine is het haast ondenkbaar dat Wilmine haar afstamming zou verloochenen en inderdaard, ze verdient zelf eveneens het predikaat van uitstekende fokmerrie met maar liefst tien veulens.
Op 11 mei 1980 wordt haar eerste veulen Fabiola van 't Groenenbroek geboren, uit een kruising met Albion van de Leugenberg. Zij is naar het voorbeeld van haar moeder, een verdienstelijke merrie (zie verder).


Corneel te Molenbeek in 1991 - 1e prijs In 1981 volgt Tom, een bruinschimmel door Baron van 't Brouwerijhof. Twee jaar later geeft Wimine een dochter van Junior van 't Hooghof, Tulp van 't Groenenbroek, waarna ze drie seizoenen gedekt wordt door Hardi van 't Ooievaarsnest. Dat resulteert in de veulens Minique in 84, Anneke in 85 en Hardi in 86. Hengstenhouder De Backer kan deze merrie ondertussen tot zijn vast clienteel rekenen, want in 87 veulent Wilmine van Baron, een zoon van Baron van de Maasvallei. De drie volgende jaren is Tom van de Reep de vader van Boudewijn in 88, Corneel in 89 (dit veulen wordt als 18-maander aangekocht door Gaston Van Doorslaer te Wolvertem) en Hilde in 1990.
Foto: Corneel te Molenbeek in 1991, 1e prijs bij de hengstveulens« vorige    |    vervolg »