Historie Stal Groenenbroek


De familie Beullens, een sterke stam paardenliefhebbers


Frans Beullens, 10 jaar, met Diane de Wolvertem Op 20 maart 1930 wordt in het gezin van Jef Beullens, na twee dochters, een zoon geboren, genoemd naar zijn grootvader Frans. Van kleinsaf is Frans genteresseerd in alles wat er zich in en rond de boerderij afspeelt, maar vooral de paarden trekken hem zeer sterk aan.
Al op zijn negende ploegt hij de akker en trekt hij elke morgen mee naar 't stad - Antwerpen - om de verse melk te leveren.
De boerderij is Frans' leven en de school een spelbederver. Niet zelden verstopt hij zich in het toilet en spoedt hij zich naar huis zodra iedereen de klas in is. Inwonende nonkel Gust heeft daar alle begrip voor en neemt hem mee naar 't veld, waar hij de kneepjes van de voerman leert. Ook het opleren van paarden is een belevenis. Geregeld worden jonge paarden aangevoerd en verkocht zodra ze tuigmak zijn. Zijn liefde voor de paarden wordt er nog extra door gestimuleerd.

Als enige zoon in het gezin met vier kinderen, is het vanzelfsprekend dat Frans het bedrijf van zijn ouders voortzet. In 1955 trouwt hij met Maria 'Mit' Goris en een jaartje later wordt Agnes geboren. In 1959 volgt Monique die, net als vader, gepassioneerd is door de boerderij.

Het bedrijf bestaat dan voornamelijk uit een goede melkveestapel en de noodzakelijke weiden en groenvoederwinning. Tot in 1963 wordt de akkerbouw gedaan met behulp van de trekpaarden, maar ook hier dringt de modernisering zich op en wordt een eerste tractor aangekocht.

Het drukke boerenleven laat nog weinig tijd over voor de paarden, maar de interesse is nooit weg geweest en doorgaans staat er nog wel n of andere merrie op stal. Vermits er geen opvolger is voor de boerderij, wordt rond 1988 de melkveestapel afgebouwd in het kader van de Europese richlijnen en de melkquota. Er wordt op mestvee overgeschakeld en zo komt er terug meer tijd voor de grote passie van Frans: het trekpaard.

De familie Beullens is ongetwijfeld een sterke stam. Grootmoeder Maria Verheyen is 101 jaar mogen worden. En ook Frans, ondertussen al 75, kan bogen op een uitstekende gezondheid. Nog vaak draaft hij met de paarden op de prijskampen, zoniet hanteert hij gezwind de zweep. En heeft hij eens een mindere dag, dan steken de kinderen een handje toe: de twee dochters Agnes en Monique, hun echtgenoten en de vier kleindochters Annelies, Dorien, Eva en Elien.

Foto: Frans Beullens, 10 jaar, met Diane de Wolvertem« vorige    |    vervolg »